Förväntan och reaktion

Varför gör inte andra som jag förväntar dem att göra? Det är en fråga som jag diskuterat idag med min fru K. Ja jag kan ju undra varför de inte gör det. Saknar jag värde för de som inte stödjer mig när jag är sorgsen? Eller tycker de, att deras vänner är viktigare än mig? Jag kan tycka de är dum som inte förstår att jag behöver dem nu.

Men till vilken nytta gör jag det? Kan jag förutsätta att deras känslor uttrycks som min? Att deras sätt att trösta är precis som mitt för det är det enda rätta? Ska jag avgöra hur man tröstar och beter sig i en situation som är fylld av sorg? Är min känsla domare i detta mål, och då den som avgör om andra inte bryr sig eller skiter i oss? Eller förstår de inte hur man gör?

Jag har lärt mig den senaste månaden att ingen uttrycker sina känslor efter ett speciellt mönster som finns att se i känslouttryckarhandboken.  Utan det är den erfarenhet jag har av att uttrycka mig som får mig att känna mer eller mindre empati med andras sorg, och förstår då hur jag skall reagera. Första gången jag går på en begravning och ser hur ledsna alla är och att de gråter får jag förståelse med reaktionerna som uppstår vid någons död. Den skolan har de flesta gått och vet hur man skall reagera. Men stödja eller bekräfta är en skola som inte alla fått gå. De vet kanske inte hur man gör, och de förstår inte hur viktigt ett stöd är.

Om jag aldrig fått veta i skolan hur man stavar ett speciellt ord eller vad det betyder t.ex. inlevelseförmåga, är det då mitt fel att jag inte kan det, eller förstår det? Måste jag ta reda på det om jag inte ens vet att det finns ett ord som stavas så, och betyder något speciellt? Har jag bara haft otur att aldrig fått möjlighet att lära mig det. Vem är skyldig till att jag aldrig fått veta något om detta ord?

Om jag försöker finna en skyldig så är det de människor som finns omkring mig som barn som haft kunskapen av detta ord men aldrig lärt mig det. Har ingen lärt dem så är det någon annans fel. Det finns faktiskt ingen skyldig till detta på riktigt.

Men hur skall jag bete mig mot en som inte vet eller förstår innebörden av detta ord? Skall jag dumförklara dem eller skall jag föregå med gott exempel. Skall jag visa dem hur man gör och på något sätt förklara det? Eller skall jag ignorera dem? Vem gör då största felet? Jag har kunskapen om ordet, då kanske jag skall dela med mig av det? De som inte förstår bör inte straffas för det genom ignorering eller dumförklaring, det är bättre att dela med sig av den klokhet du har.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera