Andra är inte ditt problem, ditt problem med andra är du själv.

Vem har inte hört frasen ”men ta tag i dina problem” eller ”du måste sluta med att göra så som du gör”? Eller varför inte ”du borde göra som jag gör” eller ”jag har lärt mig att…..” mm, och det leder bara till att ni blir osams. Varför blir ni osams?

Om jag påtalar sådant som jag ser som ett problem hos t.ex. dig som inte själv lider av detta problem, gör jag det till ett problem för dig. Detta för att det är ett problem för mig. Men om jag gör detta till ett problem för dig, som aldrig upplevt detta som ett problem, gör jag då en god gärning?

Vi är så duktiga på att se problem med andras beteende och vill oftast berätta detta för denne. På något sätt vill vi förändra denna person så att denne passar in i vår egen problemfria värld. Oftast verkar vi även ha lösningar på problemet med andra människor, men om man tänker efter så är det bara en lösning för den enskilde.

När två människor möts och de inte har samma bakgrund ”talar” de oftast olika språk, eller säger saker på olika sätt. Det kan låta som ”du kan inte säga så” eller ”du formulerar dig fel” eller ”det heter inte”. En person som kommer från en del av landet kanske säger ”då kommer jag till du i kväll” och detta påpekas som ett fel.

Är det ett fel, och varför skulle detta vara ett fel? Kanske svaret blir att du lär barnen att säga fel. Men vad är fel i detta? Skulle dessa personer skriva en uppsats skulle de mest troligt använda samma ord, för de har sannolikt lärt sig samma sak i skolan. ”då kommer jag hem till dig i kväll” men den ene säger ”då kommer jag hem till du” och den andre ”då kommer jag hem till dig.” Den stora skillnaden är bara uttalet och inte språket.

Detta är bara en jakt på ”den rätta dialekten.” Man kan ju jämföra en same som har det högsta betyg i svenska med en skåning med samma betyg så skulle de förmodligen inte förstå varandra, men mena samma sak.

Många är fientliga mot invandrare eller invandringen i Sverige, och propagerar för detta genom våldshandlingar och kränkningar med ord. Vi straffar dem för något som är från början enbart vårt problem.

Invandrare har det inte som de har det, för att de ”tar” det. De har det som de har det, för att de ”får” det. Det är vi som skapat detta problem som vi är så arga på, för de har aldrig suttit i ”beslutsposition” i frågan hur de skall ha det när de kommer hit. Så vilka skall bära skulden över att vi har problem med invandrare? Vi eller invandrarna? Nästa gång du ser ett inlägg på facebook där du blir så upprörd över vilka förmåner en invandrare verkar ha, bli inte arg på dem, utan bli arg på oss svenskar istället som har fattat beslut att det skall vara så här.

 

Om du har ett problem som verkar drabba dig negativt och göra dig ledsen, då kan jag hjälpa dig!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera